Rosacea

 

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk irritationstilstand i ansigtet. Den debuterer ofte i 30-50 års alderen, og flere kvinder end mænd har sygdommen. Symptomerne er rødme i ansigtet, oftest mest udtalt midt i ansigtet (næse og kinder, og den midterste del af panden). Der kan forekomme små knopper og bumser, men ingen hudorme som ved akne. Nogle gange udvikler rødmen sig til større karsprængninger, og især hos ældre mænd kan næsens talgkirtelvæv forstørres, og der kan udvikles en såkaldt ”portvins-tud” (rhinofyma), som vel og mærket ikke har noget med portvin eller anden alkohol at gøre.

Man kender ikke årsagen til rosacea, men man mener, at både genetiske og miljømæssige faktorer spiller ind. Hos nogle personer med rosacea forværres tilstanden ved indtagelse af stærkt krydret mad, alkohol, visse former for medicin samt sollys. Ofte kræver rosacea medicinsk behandling enten med medicinske cremer eller receptpligtige tabletter. Rosacea rammer omkring 10 % af personer med lys hud, mens den sjældent rammer personer med mørk hud.
 

De forskellige rosacea typer og stadier 

 
Rosacea er en sygdom som vil udspille sig meget forskelligt fra patient til patient, de fleste vil heldigvis få et relativt mildt forløb, mens andre vil få et sværere forløb. Der er forskellige typer af rosacea, og det er langt fra alle, som oplever dem alle. Men for nogle vil rosacea gennemgå nogle faser/eller stadier, som kan beskrives som følgende: 
 
Første stadie
Her er der tale om vedvarende rødme særligt på kinder, men det kan også optræde i panden og på hagen. Derudover kan du opleve spredte karudvidelser i ansigtet (telangiektasier). Dette ”stadie” kan vare i flere måneder og i nogle tilfælde endda i flere år. Det vil ofte opleves som udbrud af rødme og varme i ansigtet. Det optræder ofte i forbindelse med indtagelse af varmt og stærkt krydret mad. Her er der altså tale om en mild form for rosacea. 
 
Andet stadie
Efter første stadie vil du i højere grad opleve en tiltagende og mere vedvarende rødme i ansigtet. I samme ombæring vil gule betændte knopper og karudvidelser komme til udtryk. 
 
Tredje stadie
På tredje stadie vil du opleve, at symptomerne minder meget om de symptomer du oplevede på andet stadie. Men rødmen, blodkarudvidelserne og de gule knopper i huden vil tiltage yderligere. På tredje stadie af rosacea kan du ligeledes opleve, at der opstår hævelser, knuder og fortykkelser i huden. 
 
Det er selvfølgelig ikke alle som vil gennemgå alle faser, og hos den enkelte rosacea patient vil sygdommen kunne vise sig på forskellige måder karakteriseret ved enten rødme, karsprængninger, bumselignende pustler til en meget puklet næse med forvoksede talgkirtler. 
 
 

Rosacea kost og andre faktorer du helt eller delvist skal undgå:

Når alt kommer til alt, så kender du din egen hud bedst, og ved sandsynligvis hvilke faktorer, der kan fremprovokere udbrud og opblusse huden. Disse faktorer er individuelle, men der er nogle faktorer, som ofte går igen hos mange med rosacea. Disse såkaldte "triggers" er bl.a.:

 • Stærkt krydret mad
 • Varme 
 • Solbadning (husk solhat)
 • Alkohol
 • Stress
 • Ansigtspleje som indeholder parfume, farvestoffer og alkohol
 • Ansigtspleje som indeholder olie
   

Rosacea behandling - hvad virker?

Det er vigtigt at understrege, at har man moderat til svær rosecea, så skal man konsultere sin hudlæge for kyndig vejledning samt eventuelt medicinsk behandling. Mange, der lider af rosacea, har også en sensitiv hud, og vi ved, at en af årsagerne til rosacea er, at de små kar i huden er ekstra ømtåelige. Derfor er det særdeles vigtigt at gå efter milde og skånsomme hudplejeprodukter.

Flere oplever smerter og prikken i huden og udtørring af huden i forbindelse med irritationstilstanden. Rosacea patienter har derfor ofte glæde af fugtpleje af ansigtshuden. På den anden side har mange rosacea patienter såkaldt sensitiv hud, hvilket vil sige, at huden let irriteres selv af helt almindelige ingredienser i fugtighedscremer. Det er derfor meget vigtigt, at ansigtscremer, der anvendes ved rosacea er meget milde, allergimærkede og specielt udviklede til sensitiv hud.

Face 21 Moisturising Gel er en særligt mild ansigtscreme til hypersensitiv hud, den er særligt egnet til rød og irriteret hud. 

Varmeudviklingen i huden ved anvendelse af almindelige solfiltre, de såkaldte kemiske solfiltre, kan også genere huden hos personer med rosacea. Det kan derfor være en fordel at anvende solcremer, der reflekterer solen i stedet for at absorbere den.

 

Hvilken hudpleje og hvilke cremer, skal jeg gå efter, når jeg har rosacea?

 

 • Gå efter allergimærkninger som Asthma Allergy Nordic og/eller AllergyCertified, så du er sikker på, at produkterne er uden farvestoffer, parfume og anden unødig kemi, og dermed er så milde og skånsomme som overhovedet muligt.
 • Undgå eksfolierende produkter og skrap ansigtsrens.
 • Undgå produkter der indeholder olie.
 • Gå efter ingredienser som niacinamid, der reducerer rødme og beroliger huden og hyaluronsyre som glycerin, som fugter skånsomt og effektivt. Kort sagt – gå efter velkendte og gennemtestede ingredienser og hold det simpelt.
 • Undgå naturlige indholdsstoffer, som ikke er oprensede (Lær mere om naturlige vs. kemisk fremstillede stoffer her)
 • Undgå desuden tyk foundation som tilstopper huden - anvend f.eks. mineralpudder i stedet. 
 • Face 21 Moisturising Gel er uden olie, parfume, alkohol parfume og farvestoffer og indeholder både niacinamid, hyaluronsyre og glycerin.

Rosacea - hudlægens anbefalinger: 

 

 

Kost og livsstil i forbindelse med rosacea

 

Udover at holde sig fra stærk krydret mad og alkohol, så er det særligt vigtigt at holde sig fra rygning. Derudover er det vigtigt at indtage en varieret kost med begrænsede mængder af sukker. Et stort indtag af grøntsager med antiinflammatoriske egenskaber kan være fordelagtigt. Desuden vil det formentlig hjælpe hvis du kan forsøge at mindske stress-niveauet og skabe en rolig hverdag. 

 

Kan man nogensinde komme af med rosacea? 

 

Rosacea er en kronisk hudsygdom. Det vil altså sige, at du ikke kan slippe helt af med den. MEN, der er gode muligheder for at behandle og mindske symptomerne i så høj grad, at du kun mærker minimalt til hudlidelsen.