Hudtyper og hudtilstande

De forskellige hudtyper

 

Der findes ingen "one-size-fits-all" løsning på hudpleje, da vi alle, fra naturens hånd, er udstyret med forskellige hudtyper. Derfor er det vigtigt, så vidt muligt, at lære sin egen hudtype at kende for at finde den mest optimale, individuelt tilpassede fugtpleje. Hudlæge, Uffe Koppelhus, definerer hudtilstande i fem overordnede hudtype-kategorier (læs nedenfor). Man kan helt sikkert finde andre eksperter, som opererer med flere definationer af hudtyper, og mange betegnelser af hudtilstande fremgår ofte som en kombination af én eller flere. 

- Sensitiv hud

- Normal hud

- Tør hud

- Meget tør hud

- Fedtet hud (uren hud)

Hvilken fugtpleje skal man benytte til de forskellige hudtilstande?

 

Normal hud: 

Har man normal hud uden problemtilstande, er der et ret bredt spektrum af fugtpleje, man kan anvende. Huden skal vedligeholdes og besvares sund og har derfor brug for en pleje, der fugter og øger barrieredannelsen, så huden er modstandsdygtig og ikke irriteres af vejr og vind. Her kan det være en god idé at gå efter plejende, barrierebyggende ingredienser som sheasmør eller ceramid samt gode og gennemtestede fugtgivere - som eksempelvis hyalronsyre, glycerin og niaciniamid.

Og så handler det selvfølgelig om at finde en creme, man synes er behagelig at have på, der trænger hurtigt ind i huden og er nem at fordele. Nedenfor kan du se et udvalg af DermaKnowlogy-produkter, som er særligt egnet til personer med "normal" hudtilstand. 

 

Tør eller meget tør hud: 

Har man tør eller meget tør hud, skal man som hovedregel lede efter cremer med et lidt højere fedtindhold. Ved "tør hud" anbefaler Uffe Koppelhus, at man går efter cremer med et fedtindhold på  30- 40%.  Ved "ekstremt tør hud" skal man gå efter cremer med et fedtindhold på 70% eller højere. Men vi ved også, at sensoriske egenskaber også er meget vigtige, når det kommer til fugtpleje og den daglige rutine, så vær realistisk. Hvis du kender dig selv godt nok til at vide, at du sjældent vil smøre dig med en 70% fedtcreme, så prøv i stedet en creme med et højt humectant-indhold, som ligeledes sikrer, at huden fugtes i dybden. Eksempler på humectanter kan være: glycerin, carbamid og hyalronsyre. Nedenfor ses en række eksempler på DermaKnowlogy-cremer med højt og relativt højt fedtindhold samt cremer med et højt humectant-indhold. 

 

Fedtet hud og uren hud: 

Har man "fedtet hud" med tendens til urenheder, skal man være mere opmærksom på den daglige hudplejerutine. Anvend en mild ansigtsvask, gerne uden parfume, en til to gange om dagen og undgå grove og eksfolierende produkter, der kan irritere huden unødvendigt. Derudover skal du pleje din hud med en creme, hvis ingredienser reducerer talg-produktionen. Hudlæge Uffe Koppelhus anbefaler blandt andet ingrediensen salicylsyre (i INCI Salicylic Acid), som virker oprensende på hudens porer og reducerer dannelsen af sebum, der giver bumser, samt det virksomme stof niacinamid, der virker beroligende på huden og reducerer rødme og irritation. Nedenfor kan du se Face51 Anti-Blemish Cream, som indeholder både salicylsyre og niacinamid. Denne creme indeholder også Zink PCA, som har en "anti-shine-effekt" på den fedtede hud. Zink PCA er ligeledes med til at reducere dannelsen af sebum, der giver bumser. 

Sensitiv hud: 

Har man "sensitiv hud", er det vigtigt at lede efter en mild konstellation af ingredienser, der ikke irriterer huden unødigt, men derimod fugter i dybden. Det er i særdeleshed vigtigt at undgå parfume og farvestoffer samt produkter med alkohol (fx -ethanol og alcohol denat (INCI-listen)). Den nemmeste måde at undgå disse ingredienser på er at kigge efter certificeringer som AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. En sensitiv hud kan ofte trives godt med en ingrediens som niacinamid, da stoffet virker beroligende på huden og reducerer rødme og irritation. Nedenfor kan du se de DermaKnowlogy-produkter, som er særligt egnet til den meget sensitive hud.

 

Relaterede videoer:

 

Hvad består en creme af? 

Lær, hvordan en creme er opbygget, og hvilken rolle de forskellige ingredienser spiller.

Hvordan læser jeg en ingrediensliste? 

Lær, hvordan du læser en ingrediensliste, hvad du skal kigge efter og være særlig opmærksom på.

Hvorfor opstår uren hud? 

Hvad er bumser og hudorme, og hvorfor opstår de?