Hvad er atopisk hud, og hvad er den rette behandling?

Hvad er atopisk eksem, og hvorfor opstår det?

 

Atopisk eksem og atopisk hud er et udtryk for, at hudens barriere er under et stort pres og ikke fungerer optimalt, hvilket resulterer i en mere irriterbar hud. Atopisk eksem betegnes som en reel hudsygdom, hvor atopisk hud er en lidt bredere betegnelse for en hud, der opleves tør, irriteret og, hvor hudbarrieren er svækket.

Symptomer på atopisk hud: 

- Tør hud

- Irriteret hud

- Rødme

Atopisk hud er en hudtilstand, som ofte er genetisk betinget.

Hvorfor er fugtpleje så vigtigt, når jeg har atopisk hud?

 

Karakteristisk for atopisk hud er, at huden er tør, irriteret og ofte kløende. Det skyldtes, at hudbarrieren er svækket, hvorfor fugten fra huden fordamper. Ved atopisk hud spiller den rette fugtpleje en afgørende rolle. Cremer med høj fedtprocent danner nemlig en beskyttende hinde på huden, der hjælper med at holde på hudens egen fugt.

Hvilke cremer skal jeg gå efter, når jeg har atopisk hud (atopisk eksem)?

 

Det er vigtigt at pointere, at fugtpleje ikke erstatter lægelig behandling. Men det er et bevist, at forebyggende og vedvarende fugtpleje kan være med til at holde den atopiske eksem på afstand. Når du leder efter fugtplejende cremer til atopisk eksem, er det vigtigt at gå efter følgende:

Hvilke cremer skal jeg gå efter?

- Gerne cremer med et fedtindhold på 40% eller derover. Har man meget tør hud, skal fedtprocenten være på 70% eller højere.

- Cremer med humectanter (små kemiske molekyler, som fungerer som fangearme, der holder effektivt på hudens fugt). Eksempler på humectaner kan blandt andet være: glycerin, carbamid og hyalronsyre.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på, når jeg har atopisk eksem?

 

Ifølge hudlæge Uffe Koppelhus er der er en række faktorer, man skal tage højde for, som kan påvirke huden negativt, når man har atopisk hud eller tendens til atopisk eksem. Det er særlig vigtigt, at du er opmærksom på:

- At få din søvn

- Undgå lange varme bade, da det udtørrer huden, og undgå at bruge for meget sæbe

- Husk fugtplejen - særligt i de kolde måneder, hvor luftfugtigheden falder og huden derfor mister mere fugt

- Vælg allergivenlige produkter, der irriterer huden mindst muligt. Kig efter certificeringer som AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic

 

DermaKnowlogy-produkter, der er særligt egnede til atopisk hud:

Relateret indhold omkring atopisk eksem:

 

6 gode råd til at undgå eksem? 

Læs med her, og få gode råd til fugtpleje, der holder eksem for døren.

Børneeksem og atopisk eksem? 

Er det det samme? Hvorfor opstår det?