Keratosis Pilaris - Røde knopper på armene, skuldre og lår

 

Hvis du bøvler med knoppede udslæt på skuldre, hofter, lår, arme eller måske endda i ansigtet, så er du langt fra den eneste. Det knoppede udslæt, som ofte ses som små faste og røde knopper, der er placeret i hudens små hårsække, er en relativ almindelig hudtilstand og kaldes Keratosis Pilaris.

Knopperne er normalvis hvide, men når disse irriteres, bliver de røde. Da det er nemt at irritere knopperne på huden, fremstår det ofte som et rødt udslæt . Der er typisk hverken kløe eller ømhed, tiltrods for det røde udslæt på huden.
 

Hvad skyldes Keratosis Pilaris?

Op imod 30 % af børn og unge i Skandinavien har i perioder haft problemer med denne type udslæt. Tilstanden aftager i løbet af årerne, hvor nogle vil opleve, at den forsvinder efter teenageårene, mens andre vil opleve, at tilstanden fortsætter op gennem 20erne, 30erne og 40erne.

De knoppede udslæt skyldes en ophobning af skæl eller keratin i hårsækkene, som kan bulne op og føles som gåsehud. De små knopper er ofte hvide, nogle gange røde, og klør som hovedregel ikke. Det er først, når disse knopper irriteres, f.eks. af beklædningen, at de knopper bliver røde. For en stor del af den danske befolkning forekommer de røde knopper på overarmene, og de kan nogle gange ligne små bumser.

 

Er Keratosis Pilaris det samme som talgknopper?

Nej, det er det ikke. Og det er vigtigt at kende forskellen, da de to hudtilstande ikke skal behandles ens, og man kan risikere at forværre problemet.
Talgknopper består af en overophobning af talg (fedt) i huden - vi kender dem også som hudorme og bumser, når de bliver betændte. Og som tidligere nævnt, består Keratosis Pilaris af døde hudceller (skæl) eller keratin.
 

Hvilken creme kan bruges som supplerende fugtpleje ved Keratosis Pilaris? 

En medvirkende årsag til keratosis pilaris er tør hud. Derfor kan tilstanden tit afhjælpes med en god fugtpleje af huden. En skælløsnende creme vil i de fleste tilfælde give den bedste effekt, men som ved andre hudtilstande vil det være nødvendigt at prøve flere egnede cremer, for at kunne vælge den, der passer den enkelte bedst.

 

Hudlæge Uffe Koppelhus: 3 tips til behandling af Keratosis Pilaris


1) Brug den rette fugtpleje:
En af årsagerne til Keratosis Pilaris er tør hud. Derfor kan de små knopper ofte reduceres/forebygges med god fugtpleje. Dog er det vigtigt at vælge den korrekte fugtpleje. Der er nemlig behov for en skælløsnende creme til at få bugt med ophobningen af keratin i hårsækkene. MD22 Carbamide Lotion 7,5 % har med et carbamid-indhold på 7,5 % en opløsende effekt, der kan opløse ophobningen af skæl i hårsækkene. Et andet alternativ er at anvende et produkt med salicylsyre, da salicylsyren vil løsne huden og rense hårsækkene, og sikre, at det overskydende keratin blot løber ud på hudens overflade. MD03 Softening Balm indeholder salicylsyre, hvilket derfor gør den særligt egnet til det knoppede udslæt. Cremerne skal altid bruges på tør hud. MD22 og MD03 kan kombineres således at MD22 bruges dagligt i løbet af ugen, og MD03 anvendes i weekenden.

Keratosis Pilaris i ansigtet
Hvis du har problemer med Keratosis Pilaris i ansigtet, kan du med fordel alliere dig med vores Face 51 Anti-Blemish Cream, som indeholder salicylsyre, som har samme keratolytiske (opløsende) effekt som carbamid. Face 51 Anti-Blemish Cream er særligt udviklet som en ansigtscreme, der har til formål at opløse det sebum, der tilstopper talgkirtlerne.
 

2) Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed 
Du skal væbne dig med tålmodighed, de røde knopper forsvinder ikke fra en dag til en anden. Du vil begynde at kunne se resultatet efter nogle uger, men som hovedregel skal du forvente 3-5 måneders pleje, før den fulde effekt af hudplejen kan opleves og knopperne er helt eller næsten helt forsvundet.
 
 
3) Vedligehold
Når du har fået bugt med de irriterende knopper, er det meget vigtigt, at du fortsætter med at give din hud rigeligt med fugtpleje, da specielt tør hud, kan forårsage Keratosis Pilaris. Klimaet har ligeledes en afgørende betydning for denne hudtilstand, da det kølige og tørre vinterklima forværrer hudtilstanden, mens et fugtigere og varmere klima kan mindske problemet. Derfor skal du specielt i vinterperioderne sørge for at benytte en god fugtighedscreme, så huden ikke udtørres. 
 
Afslutningsvis, skal det understreges, at Keratosis Pilaris er et ganske harmløst problem, som primært skaber frustrationen i forhold til det ydre. Knopperne er på ingen måde farlige eller smitsomme. Derudover er det vigtigt at påpege, at knopperne som tidligere nævnt opstår, da kroppen producerer for meget keratin, som er et naturligt protein i huden.

 

Eksperterne bag:

 

gode produkter til atopisk eksem hud

"Jeg bruger MD22 til mine patienter med problemer med Keratosis Pilaris. Der er nemlig behov for en skælløsende creme til at få bugt med ophobningen af keratin i hårsækkene "

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy

MD22_CarbamideLotion-Christen Maiers

“Vi anbefaler carbamid 7,5 % til tørre fødder og tørre skinneben. Og ikke mindst de tørre knopper på overarmene kaldet “keratosis pilaris”. Vores patienter og os i Hudklinikken Silkeborg elsker den lette konsistens og allergivenlige version fra DermaKnowlogy.”

- Christen Maier, Hudlæge, Hudklinikken Silkeborg, Indehaver af hudklinikkensilkeborg.dk