Sensitiv ansigtshud - den optimale pleje?

 

Sart og sensitiv ansigtshud er noget, som en stor del af den danske befolkning kan nikke genkendende til, og det kan være til stor gene i dagligdagen. Den lyse nordiske hud som udsættes for store skift i vejrpåvirkningen i løbet af året er nemlig i særlig i risiko for at blive sensitiv. Sart og sensitiv ansigtshud kan komme til udtryk enten som rød, opblussende eller irriteret hud. Et af de største problemer med den sarte og sensitive hud er, at den ofte bliver fejlbehandlet. 
 

Inden du læser videre:

Denne artikel handler primært om den sarte og irriterede ansigtshud, og den optimale pleje til denne. Hvis man har enormt sart og hypersensitiv ansigtshud, kan det være relateret til hudsygdommen rosacea. Du kan finde mere information om rosacea via nedenstående links.

I nedenstående afsnit, vil Uffe komme ind på de største syndere i forhold til fejlbehandlingen af sart og sensitiv hud, og komme med alternativer til, hvad du skal gå efter, for at give din sarte hud den optimale fugtpleje. 
 

Ting du skal være opmærksom på, når du har sart ansigtshud

 

1) Dit renseprodukt er for skrapt.

Selvom det altid er vigtigt at rense din hud, morgen og aften, skal du undgå at bruge renseprodukter, der er for skrappe, da huden kan blive endnu mere rød og irriteret. En god måde at teste, hvorvidt dit renseprodukt er for skrapt, er ved at mærke efter og om, huden føles stram og irriteret efter, at du har renset den. Hvis det er tilfældet skal du overveje at benytte et andet renseproduktet. Som udgangspunkt er det en god idé at gå efter et produkt, som ikke skummer. Jo mere produktet skummer, jo mere udtørrende er det. Du skal ligeledes være påpasselig med at bruge eksfolierende produkter. Fx kan ansigtsscrubs og eksfolierende frugtsyre-produkter øge irritationen på sart og sensitiv hud. Samtidigt kan disse scrubs gøre de yderste blodkar endnu mere udvidede og synlige, hvilket kan resultere i yderligere rødme og sensitivitet.

 

2) Ud med parfume og farvestoffer.

Parfume og farvestoffer er noget af det værste du kan påføre på din sarte ansigtshud. Det er dog ligeledes vigtigt at være opmærksom på, at der findes ingredienser som alkohol, mentol og kampfer, som heller ikke er egnet til sart og sensitiv hud. Face11 Moistursing Cream og Face21 Moisturising Gel er begge ansigtscremer, som er anbefalet af AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic, og ingen af disse cremer indeholder parfume eller farvestoffer.

Hør hudlæge Uffe Koppelhus fortælle om, hvorfor man skal undgå parfume og farvestoffer:

 

 

 

DermaKnowlogy produkter som er særligt velegnede til den sarte ansigtshud:

 

3) Du bruger naturlige/økologiske koncentrater.

Hvad mange ikke ved er, at naturlig/økologisk hudpleje ikke nødvendigvis er egnet til sart hud. Ofte ser man, at det som mennesker er allergiske overfor, er de naturlige koncentrater frem for de syntetiske eller uorganiske sammensætninger. Selvom økologisk hudpleje er godt for naturen, er det ikke nødvendigvis egnet til dig med sart og sensitiv hud. Til trods for, at et produkt er baseret på naturlige ingredienser, kan f. eks. produktets PH-værdi stadig være upassende til din hud, hvilket kan føre til yderligere irritation. Gå efter produkter, der er certificeret allergivenligt og fremstillet af en producent med ekspertise i hudpleje og ikke i naturpleje. 
 

4) Solen redder ingenting.

Det kan nogle gange være fristende at prøve at skjule den røde hud ved at sole sig, og forhåbentligt, opnå en brun kulør i stedet. Desværre er kendsgerningen, at solbadningen ofte vil forværre rødmen. Specielt, hvis rødmen skyldes rosacea. Hvis din rødmossede hud skyldes rosacea, skal du følge lægens råd, og benytte dig af de ordinerede produkter. 
 

 

5) Fuld fokus på at opbygge hudens barriere.

Når huden er sart og sensitiv, skal du gå efter produkter, som indeholder ingredienser, der er med til at opbygge hudens naturlige barriere uden at huden irriteres. Dette kræver fugtpleje som er optimeret til ikke at genere selv den mest sarte hud. På den måde opnår du, at hudens barriere gradvis opbygges og irritationen derved nedsættes, hvilket igen bidrager til yderlige opbygning af den vigtige hudbarriere. Face11 er optimeret til ikke at genere huden, selv hvis den er meget sensitiv. Face11 kan bruges ved meget tør og sensitiv ansigtshud. Hvis ansigtshuden er ekstremt sensitiv, som det f. eks. kan ses hos patienter med rosacea, skal du bruge en oliefri fugtighedsgel som Face21. Face21 giver fugt ved at danne en tynd hinde af fugtbevarende stoffer (humectanter) på det yderste af huden. Face21 indeholder desuden ”vidunder” ingrediensen niacinamid, som virker både fugtgivende og beroligende på huden. Hvis du har meget sart og sensitiv hud, anbefaler vi, at du starter med at anvende Face21 flere gange dagligt. Når huden er faldet lidt til ro, kan du forsøge at anvende Face11. I første omgang kan du anvende Face11 som supplement til Face21. 
 

 

Ekspertpanelet bag: 

 

gode produkter til sart hud

"Jeg bruger Face11 Moisturising Cream til mine patienter med problemer med tør, atopisk og sart ansigthud. Den fugter hele dagen uden at føles fedtet på huden. Hvis patienternes hud er hypersensitiv og har tendens til at blive rød og irriteret anbefaler jeg Face21 Moisturising Gel. Den er oliefri og fugter i dybden uden at irritere huden. 

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy

Face11_Rikke_Lysholt

“Vi oplever dagligt kunder som mangler en god og fugtighedsgivende creme, som deres sensitive hud ikke reagerer på. Vi udfører mange kosmetiske behandlinger i ansigtet, og derfor falder snakken ofte på hudproblematikker i netop ansigtet. Jeg anbefaler altid Face11 ansigtscreme. Den er let at smøre ud og føles ikke fedtet på huden. Hos både vores kunder og os i klinikken, er den blevet en stor den af den daglige ansigtspleje.”

- Rikke Lysholt, Kosmetisk sygeplejeske, Indehaver af By Lysholt.