Hvordan behandles psoriasis?
Psoriasis er en såkaldt auto-inflammatorisk sygdom og som andre sådanne sygdomme, er der desværre ikke nogen decideret helbredende kur. Det er derfor vigtigt, at du indstiller dig på, at psoriasis er en kronisk hudlidelse. Det skal dog fremhæves, at behandling kan mindske generne betydeligt. De fleste kan nøjes med lokalbehandling, men behandlingen afhænger af, hvor svært du er angrebet og af din alder. Lige meget hvad, anbefaler vi, at behandlingen altid bør foregå i samråd med din læge.
Creme med lokalt virkende steroider og fugtighedscremer – hvilke cremer skal jeg gå efter?
Når du går til din læge, vil du ofte få ordineret en creme til psoriasis med steroidhormon. Denne behandling kan gentages, og kan virke effektivt på de psoriasisramte elementer. Selvom behandlingen kan gentages af flere omgange, vil der ofte være behov for, at trappe helt ud af behandlingen i perioder for at undgå bivirkninger. Den vigtigste bivirkning ved steroidhormoncreme er udtynding (atrofi) af huden. Dette kan ses ved, at huden bliver tynd og pergamentagtig, og at de små blodkar i huden let går i stykker, hvorfor der ofte ses blodansamlinger i huden.
Fugtighedscremer
Fugtighedscremer er også afgørende for, at lindre generne af psoriasis-læsioner, da den irriterede hud har brug for en god og beskyttende barrierecreme for at undgå udtørring og irritation. God hudpleje kan desuden mindske risikoen for nye udbrud af psoriasis. Dog er det vigtigt at påpege, at fugtpleje ikke skal betragtes som et lægemiddel., dog er fugtpleje en essentielt faktor i behandlingen af psoriasis. Det er derfor en fordel at benytte fugtighedscremer både, når du har udbrud og, når din hud er fri for udbrud. Fugtighedscremerne bruges derfor også i kombination med andre psoriasis-behandlinger eller i perioder, hvor udbruddene er mindre voldsomme. Fugtighedscremer har ligeledes blødgørende egenskaber, her kan du med fordel lede efter ingredienser som paraffin og petrolatum. Psoriasislæsionerne kan ligeledes kræve god fugtpleje med aktive ingredienser, som eksempelvis salicylsyre (fremgår som ”Salicylic Acid” i ingredienslisten) eller carbamid (fremgår ofte som ”Urea” i ingredienslisten), som kan opløse skæl-elementerne. Du kan læse mere om, hvilke DermaKnowlogy-produkter, som er særligt egnet som supplerende fugtpleje ved psoriasis
her. Fugtighedscremerne har ikke på samme måde bivirkninger, som steroid -cremerne har, og derfor kan smøring med fugtighedscremer foregå kontinuerligt. Det kan også en fordel at gå efter cremer med tjære, som kan virke dæmpende på psoriasisudbrud. Nogle lægemidler har D-vitaminlignende stoffer, som først og fremmest virker ved at nedsætte produktionen af hudceller.