Hvad består en creme af?

Afgørende fugtprincipper og nødvendige ingredienser:

 

I forhold til fugtighedscremer, så er der to afgørende principper, som enhver creme er bygget op efter. Cremerne kan være baseret på en eller begge af nedenstående fugtplejeprincipper. 

Okklutanter: Fedstoffer, som lægger sig hen over huden og forhindrer vandet fra huden i at fordampe væk.

Humectanter: Små kemiske molekyler, som fungerer som små fangearme, der holder på vandmolekylerne.

Derudover skal der i enhver creme tilsættes en ingrediens, der gør, at cremen holdes sammen og får en ensartet konsistens. Her er der tale om emulgatorer:

Emulgatorer: Sikrer en homogen konsistens og holder cremen sammen. Emulgatorer er ligeledes med til at gøre cremen "lækker", så den føles ensartet og blød ved påføring. 

I enhver fugtighedscreme skal der ligeledes tilsættes konservering for at forhindre, at der ikke går bakterievækst i produktet.

Konservering: Sikrer, at der ikke går bakterievækst i produktet.

De fleste cremer indeholder desuden en række aktive ingredienser. De aktive ingredienser er de ingredienser, som har en særlig dokumenteret funktion i forhold til et specifikt problem, fx kan de virke opløsende, talg-reducerende, opstrammende osv. Nedenfor kan du se en række eksempler på forskellige aktive ingredienser i DermaKnowlogy-serien.

Niacinamid: Virker beroligende på huden og reducerer rødme. Niacinamid øger ligeledes hudens smidighed og gør huden mere elastisk. Både Face21 Moisturising Gel og Face51 Anti-Blemish Cream indeholder eksempelvis niacinamid. 

Hyalronsyre: Hyalronsyre giver huden glød og vitalitet og virker opstrammende på huden og er derfor yderst effektiv som en anti-age ingrediens. Hyalronsyre er desuden en af de mest effektive og veldokumenterede fugtgivere, der findes. Face21 Moisturising Gel indeholder eksempelvis hyalronsyre. 

Carbamid: Virker keratolytisk (opløsende) på huden og er derfor i højere koncentrationer særligt egnet til at opløse hård og skællende hud. Carbamid er ligeledes en yderst effektiv fugtgiver. Både MD21 Carbamide Lotion 5% og MD22 Carbamide Lotion 7,5% indeholder carbamid.

Salicylsyre: Virker eksfolierende på huden og reducerer hudens talgproduktion. Salicylsyre er derfor en vigtig og særlig effektiv ingrediens, hvis man er på udkig efter en creme til uren hud. Denne ingrediens har ligeledes en keratolytisk effekt og virker derfor også opløsende på hård, fortykket og skællende hud. Både Face51 Anti-Blemish Cream og MD03 Softening Balm indeholder salicylsyre.

Relaterede videoer:

 

Forskellen på kemiske og naturlige ingredienser? 

Hvad er forskellen på ingredienser, som er kemisk fremstillede, og på naturlige ingredienser?

Hvordan læser jeg en ingrediensliste? 

Lær, hvordan du læser en ingrediensliste, hvad du skal kigge efter og være særlig opmærksom på.

Hudtyper og hudtilstande? 

Lær om, hvilke hudtilstande der findes, og hvad den rette pleje er til de forskellige hudtilstande.