Hvorfor får man bumser og uren hud? Hvad er sandt, og hvad er falskt?

 

Rammes kvinder oftere af uren hud end mænd? Giver fed mad bumser – og kan planter bekæmpe uren hud? Der er mange myter og skrøner om uren hud, men hvad er sandt og falsk? Her får du de bedste råd og anbefalinger fra hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, så du kan komme uren hud til livs. 
 
Inden du læser videre:
 
I denne artikel fokuserer vi udelukkende på myterne omkring uren hud og bumser - hvad er sandt og hvad er falskt? Hvis du vil vide mere om relaterede emner omkring uren hud, skal du klikke på nedenstående links.:
 
 
 

 

 

Myte 1: Kvinder er særligt ramt af uren hud i voksenlivet 

SAND! ”Uren hud og bumser opstår oftest i puberteten pga. af hormonal påvirkning og overproduktion af talg i talgkirtlerne, men hos nogle af os fortsætter problemet langt ind i voksenlivet. Især for kvinder kan det ende som et permanent problem, fordi overproduktionen af talg fortsætter. Som hudlæge anbefaler jeg, at du går til lægen, hvis du har varige hudproblemer, så du kan få den rette behandling. Der er flere forskellige typer medicin, som effektivt kan afhjælpe problemet. Hudpleje med brug af mild ansigtsvask og en creme, der modvirker dannelse af talg, som fx cremer med salicylsyre eller AHA-syre, er en god basispleje for de fleste med uren hud og bumser. Lad derimod endelig være med at bruge en masse voldsomme produkter eller vaske din hud med kraftig sæbe. Det kan i værste tilfælde forværre din huds tilstand.”
 

Myte 2: Særlige planter er god mod uren hud 

FALSK! ”Hvis man kigger på videnskaben, er der ikke solide beviser for, at mange af de planteekstrakter, som findes i mange produkter mod uren og bumser, faktisk virker. Og jeg kender ingen hudlæger, der anbefaler produkter med sådanne ingredienser. Tværtimod kan planteekstrakter – ligesom andre organiske stoffer – medføre allergi. Som hudlæge anbefaler jeg, at du undgår produkter med planter og parfume og vælger et produkt med ingredienser, der anbefales af hudlæger og kun indeholder ingredienser med anerkendt og dokumenterbar effekt.”  

 

Myte 3: Tandpasta kan fjerne bumser 

FALSK! ”Som hudlæge anbefaler jeg ikke, at du bruger tandpasta til at fjerne bumser. Tandpasta kan nok have en udtørrende effekt på enkelte elementer, men jeg anbefaler, at man i stedet bruger en akne spot creme fra en seriøs producent eller en receptpligtig creme med antibiotisk og beroligende effekt. Grundlæggende anbefaler jeg, at du kun bruger produkter med ingredienser, som har en videnskabelig effekt. Jeg har brugt meget tid på at undersøge hvilke ingredienser, som har en reel effekt mod uren hud, og det har en ingrediens som fx salicylsyre. Salicylsyre er utrolig god mod uren hud på grund af dets keratolytiske og fedtopløselige effekt. I praksis vil det sige, at det yderste hudlag løsnes og fjernes ligesom ved en eksfoliering/peeling, og porerne forhindres derved i at stoppe til.” 

 

Myte 4: Fed mad, chips og sukker giver uren hud   

MÅSKE! ”Mange oplever, at de får uren hud af fed mad, for mange chips og for meget sukker. Kigger man på videnskaben, er det ikke bevist. Min erfaring er, at det er individuelt, hvad man reagerer på. Min anbefaling er, at du skal være opmærksom på, hvornår du får uren hud. Du kan sagtens spise sundt og få uren hud. Hvis du opdager, at du får uren hud eller bumser efter at have drukket eller spist noget bestemt, bør du undgå i disse ting. Har du et konstant problem, så søg læge, så I kan få afdækket problemet.” 

 

Myte 5: Vand hjælper på uren hud og bumser

MÅSKE! ”Du kan generelt hjælpe dig selv til en smukkere hud ved at drikke en masse vand. Når kroppen har meget vand, er huden også velfugtet indefra, hvilket styrker dens barriereevne. Hos nogle personer vil en tør hud forværre urenheder, og omvendt kan en velfugtet hud nedsætte irritation og tendens til urenheder. Af samme grund skal fugtpleje af huden være en naturlig del af hudplejen ved den mindste tendens til tør hud. ” 
 

Myte 6: Du kan skrubbe dig til en renere hud 

FALSK: ”Hvis du har sart hud, skal du passe meget på med at bruge kraftige ansigtsscrubs og skrubbe din hud. Det kan irritere din hud unødigt og give dig mere uren hud. Det skyldes, at din hud udtørrer og derfor producerer mere talg og fedt. Som hudlæge anbefaler jeg, at du bruger en meget mild ansigtsvask om aftenen – og så bruge en god ansigtscreme uden parfume. Hvis du vasker dit ansigt mere end det, kan det forværre dine hudproblemer.”  

 

Myte 7: Makeup og ansigtscremer giver uren hud 

SAND! ”Uren hud kan sagtens skyldes din makeup og valg af ansigtscreme – og det kan ende i en ond spiral. Hvis de produkter, du bruger, lukker din hud inde og tilstopper porerne, er der større risiko for, at du får uren hud. Og bruger du så makeup for at skjule urenhederne, opstår der en ond cirkel, hvor din hud aldrig bliver pænere. Bruger du makeup er det særligt vigtigt, at du renser din hud med en mild ansigtssæbe og anvender en creme med komedolytiske (fedtopløsende) egenskaber og beroligende effekt på huden og på produktionen af talg.

 

Eksperten bag artiklen:

gode produkter mod uren hud

 

"Jeg bruger Face51 Anti-Blemish Cream til mine patienter med problemer med uren hud, bumser og tilstoppede porer. Denne creme er beriget med salicylsyre og zink PCA, som mindsker urenheder og dannelsen af sebum, der giver bumser. "

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy