Fugtplejens 3 grundmekanismer

Formålet med fugtpleje er at vedligeholde hudens funktion som en stærk og modstandsdygtig barriere. Det er især overhuden (epidermis), der beskytter os mod det omgivende miljø, og den skal være stærk og sund for at kunne stå imod. Vores hud er hele tiden udsat for udfordringer fra vejr, vind, sol, daglige renserutiner med vand og sæbe, tilsætningstoffer fra kosmetik, bakterier og virus og meget mere. Huden kan ikke beskytte os optimalt, hvis den er tør eller beskadiget, derfor er det essentielt at bruge den rette fugtpleje. Fugtplejens tre grundprincipper benyttes i én eller anden grad i alle hudplejeprodukter. Det er med til at afhjælpe og definere, hvilke hudtilstande, der kræver hvilken type produkt. Nedenfor kan du læse om de 3 grundliggende fugtprincipper.

  1. Okklusion. Huden får en kunstig hinde af en meget fed creme (lipidcreme). Hinden forhindrer vandet i huden i at trænge ud og er med til at holde huden fugtig og funktionel. Hinden forhindrer ligeledes at stoffer fra omgivelserne trænger igennem huden og skaber yderligere irritation.

  2. Hydrering. Ved hydrering forstås at vand aktivt bindes i huden. De stoffer som kan binde vandmolekyler kaldes humectanter. To af de mest anvendte ingredienser i humectantcremer er glycerin og carbamid, men en lang række stoffer kan tilskrives humectante egenskaber.

  3. Reparation. Når nedbrudt hud genopbygges, holder den bedre på hudens naturlige fugtighed. Derfor er genopbygning af huden et særligt formål ved tilstande, hvor huden er beskadiget. Enten foresaget af en hudlidelse eller en udefra kommende beskadigelse af huden. Især repair cremer indeholder ingredienser, der indgår naturligt i hudens opbygning. 

God hudpleje kræver også væske og søvn

Et billede af en mur bliver ofte brugt til at visualisere hudens barriere. Murstenene er de forhornede keratinocytter i hudens yderste lag. Mørtlen mellem murstenene er den naturlige cellematrix, der blandt andet består af fedtsyrer, kolesterol og ceramider. Elementer der er med til at styrke, sammenholde og bevare den sunde hud.

Den beskadigede hud er som en mur med revnede og sprængte mursten, hvor mørtlen drysser ud. Udover den optimale fugtpleje kræver den gode hudpleje rutine ligeledes et stort væskeindtag og en god søvn. Uden det mangler hudcellerne vand indefra og hvile til at gendanne sig. Rygning, junkfood, mangel på søvn, stress, makeup og for hyppig vask med vand og sæbe kan ses på huden. Lever du sundt, drikker rigeligt med vand, er påpasselig med solen og tilfører din hud den fugt, den har behov for, giver du din hud de bedste vilkår for at forblive smidig og stærk. 

Eksperten bag: 

gode produkter til atopisk eksem hud