Skællende hårbund - den rette behandling?

Hvorfor opstår skæl? Og er det unormalt at have en skællende hårbund? 

 
Hvis du bøvler med skæl i hårbunden, er du langt fra den eneste, som har været frustreret over dette problem. Skæl i hårbunden er en normal lidelse, som rammer mange mennesker - faktisk ca. hver 5 dansker. Overordnet kan man sige, at der findes to typer af skæl i hårbunden. Den ene form for skæl ses som tørre og små hudflager i hårbunden, og er egentlig blot et udtryk for, at hårbunden er tør, hvorimod den anden form for skæl viser sig som større, tykkere, nogle gange gullige og fedtede og mere sammenhængende skællæsioner i hårbunden. 
 
Udbrud af skæl i hårbunden kan skyldes en gærsvamp i hovedbunden, som vi alle har, men som af og til kommer ud af kontrol og skaber en øget produktion af hudceller i hovedbunden, som derved danner skæl. Hvis huden i hårbunden desuden er rød og irriteret, og der ligeldes er skæl i huden omkring øjenbrynene og næsefløjene, kaldes tilstanden skæleksem eller seboroisk dermatit (på lægesprog). Skæl i hårbunden skyldes også psoriasis eller andre deciderede hudlidelser. Du kan læse mere om psoriasis her.
 

En vigtig skildring - tør og skællende hårbund er ikke det samme

Mange tror fejlagtigt, at skæl udelukkende skyldes en tør hårbund. Der er en afgørende skildring mellem tør og skællende hårbund. Hvor årsagen til skællende hårbund skyldes en overproduktion af hudceller i hårbunden på grund af irritation af huden, er hovedårsagen til tør hårbund, at huden mangler fugt og næring. Den tørre hårbund kan være forsaget af for hyppige hårvask, skrappe stylingprodukter eller blot utilstrækkeligt væskeindtag. 
 
 

 

Uffe Koppelhus’ 3  tips til at komme skællende hovedbund til livs:  

 
 
1) Benyt en fugtgivende olie. MD41 Body Oil er særligt egnet til at få bugt med en skællende hårbund.  Den er  testet på flere af Uffes patienter med skæl-elementer i hårbunden med rigtig god effekt. Olien indeholder mandelolie, som sammen med de øvrige ingredienser i MD41 , opløser skællene. Hvis skællene er tykke, kan du smøre hårbunden grundigt ind i olien og evt. tage en engangs-badehætte over hår og hårbund i nogle timer eller hele natten, før du med en tættekam reder de opløste skæl ud. Hvis skællene er meget tykke, kan du massere MD03 Softening Balm ind i hårbunden og lade den sidde over natten, før du vasker overskydende creme ud, ved først at massere lidt mild shampoo ind i hårbunden, før du skyller creme og shampoo ud med vand. Du kan bruge den flere dage i træk, hvis der er behov for dette. 
 
2) Undgå stress. Det er nemmere sagt end gjort, men det er faktisk bevist, at stress kan være med til at forværre og fremprovokere skælproduktionen. Lange perioder med stress afspejler sig også i hud – og hårbundstilstand. 
 
3) Kost.. Selvom det næppe er komplet ny information, så spiller kosten en enorm rolle, når man ser på den generelle sundhed. Dårlige kostvaner kan også være med til at forværre problemer med skæl i hårbunden. Hvis du har problemer med skæl i hårbunden, bør du forsøge at begrænse dit indtag af mættede fedtsyrer og salt. Derudover er zink, omega 3-fedtsyrer og vitamin b, særligt effektivt, når kampen mod den skællende hårbund skal udspilles.
 

 

Eksperten bag: 

 

gode produkter til atopisk eksem hud

 

"Jeg bruger særligt MD41 Body Oil, til mine patienter med problemer med skæl i hovedbunden. Er der tale om meget voldsomme skællæsioner, benytter jeg MD03 Softening Balm"

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy