Tør hud - hvordan slipper jeg af med det, og hvilken creme skal jeg vælge?

Inden du læser videre:

Denne artikel handler om tør hud på et generelt niveau, du kan følge nedenstående links, hvis du vil vide mere specifikt om:

Tør ansigtshud – og den optimale behandling

Tørre og sprukne hænder? 

Produkter til tør hud 

Der er mange former for tør hud. Som udgangspunkt er tør hud mere ru og føles mindre fyldig end normal hud. Langt størstedelen af os, har oplevet at have tør hud på hænder, læber eller på andre dele af kroppen. Det er specielt i vintermånederne med vind, blæst og kolde temperaturer, at vores hud er særlig udsat. Ligeledes kan hyppig vask med renseprodukter og sæbe øge risikoen for at udvikle tør hud. Personer med diabetes eller stofskifteproblemer oplever ofte, at de føler sig mere tilbøjelige til at få tør og meget tør hud. Det samme gør sig gældende for personer, der indtager høje doser af medicin. 
 
Hvis huden, udover at være tør, også har tendens til at blive rød, irriteret og kløende, kan det betegnes som atopisk hud. Meget tør hud klacificeres ved tydelige skæl, som kan forekomme enten på lokale eller større hudområder. Meget tør hud ses ofte i forbindelse med en hudlidelse, som eksempelvis ichthyoisis eller svær eksem. 
 

 

Uffe Koppelhus' 4 tips til at få bugt med tør hud

 
 

1) Benyt cremer med de rette egenskaber

Tør hud bør behandles med cremer med et relativt højt fedtindhold (over 20%)  og gode vandbindende egenskaber. Cremer med gode vandbindende egenskaber kan eksempelvis være hydrofile cremer, også kaldet humectante cremer. Humectanter kan tiltrække og binde vandmolekyler. Disse cremer absorberer vandet fra atmosfæren omkring dem, og tiltrækker desuden vand fra de dybereliggende lag i huden, hvilket giver hudens yderste lag mere fugt. Et af de mest anvendte humectanter i fugtplejemidler er glycerin og carbamid. MD21 Carbamide Lotion 5% og MD22 Carbamide Lotion 7,5 % indeholder begge et unikt fugt-boost af carbamid, glycerin, sheasmør og niacinamid, som tilsammen er særlig effektive til at få bugt med den tørre problemhud. 
 
Som tidligere nævnt er det vigtigt at benytte cremer med et relativt højt fedtindhold. MD11 Body Cream med 37%  fedt  (heraf 20% sheasmør) særlig velegnet til den tørre hud og let atopiske hud. MD12 High Absorbent Cream med 40% virker ligeledes effektivt på den tørre hud og til trods for det relativt høje fedtindhold absorberes denne creme overraskende hurtigt.  Det er vigtigt at nævne, at det vil variere fra person til person, hvilke cremer, som giver den optimale bedring af den tørre hudtilstand. Hvis du er plaget af tør hud, og har brug for at smører dig regelmæssigt, er det bedst at benytte sig af en allergivenlig creme, så du mindsker risikoen for yderligere irritation og allergiske reaktioner. 
 
 

2) Tålmodighed og vedholdenhed

 
Den tørre hud forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Det er nødvendigt med daglig pleje af huden med de rette cremer i uger til måneder. Dette vil gradvist forbedre den tørre hudtilstand. Hvis den tørre hud er del af en hudsygdom, eller indimellem medfører en egentlig eksemtilstand, skal huden vurderes af en læge. 
 

3) Brug også cremen, som forebyggelse af tør hud 

Du kan komme tør hud i forkøbet ved at bruge fugtplejende og blødgørende cremer dagligt. Hvis du har haft tør hud, og den er blevet stærk og velfugtet efter anvendelse af en DermaKnowlogy creme, vil det være en fordel at fortsætte med at smøre huden dagligt med en god fugtighedscreme. Det kan f. eks. være med MD41 Body Oil eller MD31 Body Lotion. 
 
 

4) Undgå uld og syntetiske materialer

 
Hvis du har problemer med tør hud, kan det være en fordel at holde dig fra tøj, der er fremstillet af uld eller syntetiske fibre, da disse materialer kan irritere huden og forværre den tørre hud. Du kan benytte dig af tøj af bomuld, hvis huden er tør og kløende. 
 

Facts om tør hud: 

 
Vidste du? 
 
• At med alderen vil huden, hos de fleste personer, blive mere og mere tør – det skyldes, at huden udtyndes med alderen, og evnen til at holde på hudens naturlige fugt derved fugt falder, jo ældre man bliver. 
• Kløe er det vigtigste symptom på tør hud – og det mest generende ved at have tør hud.
• Selvom varme og lange bade er skønne, er de utroligt hårde ved huden. Hvis du har problemer med tør hud, kan du med fordel skrue ned for både temperaturen og badetiden. Der er desuden ingen grund til at tage bad flere gange om dagen med mindre, du er blevet meget beskidt. 
 

 

Eksperten bag: 

 

gode produkter til atopisk eksem hud

"Jeg benytter særligt MD11 og MD12, når jeg møder patienter med tør og eksempræget hud. Hvis patienten bestemt ikke kan lide følelsen af at have creme på, anbefaler jeg MD12 High Absorbent Cream, da den absorberes utroligt hurtigt, uden at efterlade fedtpletter."

gode produkter til atopisk eksem hud

"Når jeg rådgiver om hudpleje til børn og voksne med tør hud og atopisk eksem, hjælper jeg med at vælge netop den fugtighedscreme, der passer til den enkelte, og til årstiden. Fugtighedscremen skal være sikker at bruge og fri for unødvendige indholdsstoffer. Den skal være let at smøre ind i huden og tilføre huden fugt og fedt, så hudbarrieren bliver genoprettet. MD11 Body Cream opfylder alle disse kriterier. Den er allergicertificeret, trænger let ind i huden og kan bruges både sommer og vinter."

- Allergi konsulent og dermatologisk sygeplejerske Anne Marie Yde Andersen