6 tips til at bekæmpe uren hud

 

Inden du læser videre:
Denne artikel fokuserer primært på, hvorfor uren hud opstår, og du får seks gode råd til, hvordan du kan undgå uren hud. Hvis du vil vide mere specifikt om bestemte emner indenfor uren hud, kan du læse mere via nedenstående links:
 
 

Hvad skyldes uren hud? 

 
Uren hud skyldes hovedsageligt overproduktion af talg i talgkirtlerne. Talgkirtlerne aktiveres af bl.a. kønshormoner, hvorfor huden hos mange bliver uren i puberteten. Hos nogle udvikler urenhederne sig til regulære bumser (akne) i større eller mindre grad. Hos mange forsvinder urenheden i huden efter puberteten, men hos nogle, især kvinder, fortsætter problemet med uren hud ind i voksenlivet. Moderat og svær akne skal behandles ved lægen. Din praktiserende læge kan behandle let til moderat akne, mens det ofte er nødvendigt med en hudlæge til behandling af svær akne. I alle tilfælde af akne – strækkende sig fra let uren hud til massevis af røde og gule bumser – er det vigtigt med en god grundpleje af huden:
 
 
 

 

 

Hvordan behandles uren hud? 

 
1. Vask/rens huden morgen og aften med en mild og allergivenlig cleanser.
2. Smør huden mindst en gang dagligt med en plejende creme, som bekæmper urenheder.  Gå efter aktive ingredienser såsom salicylsyre, som hindrer tilstopning af talgkirtlerne og Zink -PCA, som direkte modvirker urenheder. Face 51 er specialudviklet til urenheder og indeholder bl.a. salicylsyre og Zink PCA. Den er samtidigt beriget med niacinamid, som skånsomt og effektivt fugter huden i dybden og øger hudens elasticitet. 
3.Undgå at smøre huden ind i tyk kosmetik. Du skal generelt undgå at benytte produkter med meget olie, da nogle olier er komodogene, hvilket betyder, at de tilstopper talgkirtlernes udførelsesgange ( også kaldet hudporerne). Når hudporerne tilstoppes øges risikoen for uren hud med hudorme og bumser. Det er samtidigt vigtigt, at din hud kan ånde gennem de produkter, du benytter, så huden ikke yderligere bliver irriteret af varme og fugt.  Du skal derfor være særligt opmærksom på at benytte hudplejeprodukter, der er specielt egnet til uren hud. 
 
 
4.Lad være med at forsøge at trykke urenhederne ud med neglene. Det giver sår og i værste tilfælde ar. Urenhederne skal bekæmpes med hudpleje og eventuelt medicinske cremer eller piller fra lægen.
 
5. Hvis huden er tør og/eller irriteret som følge af en behandling, skal du tilføre fugt. Da huden samtidig er meget følsom, skal du anvende en creme til meget sensitiv hud. Face21 er en ansigtsgel, som er specialudviklet til sensitiv hud og til hud, som er let irriteret pga. af behandlingen af akne. Den indeholder bl.a. niacinamid og hyaluronsyre, som beroliger og forsigtigt tilfører huden fugt. Denne gel kan anvendes flere gange dagligt. 
6. Spis sundt og varieret, drik rigeligt med vand og undgå stress. Selvom der ikke er nogen endegyldige beviser for, at fed og usund mad kan resultere i uren hud, oplever mange med akne bedring i huden, når de lever sundt og spiser regelmæssigt. Psykisk stress vides hos nogle at påvirke huden i negativ retning, således at huden bliver mere uren i perioder med stress. Årsagen til denne sammenhæng er endnu ukendt.
 

 

Eksperten bag: 

 

gode produkter til atopisk eksem hud

"Jeg bruger Face51 Anti-Blemish Cream til mine patienter med problemer med uren hud. Denne creme er beriget med salicylsyre og zink PCA, som mindsker urenheder og dannelsen af sebum, der giver bumser. "

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy