Håndeksem

Hvorfor opstår håndeksem?


Eksem på hænderne (eller dermatit) er en hyppig tilstand. Cirka 15% af befolkningen vil blive ramt af den i løbet af livet. Håndeksem skyldes ofte, at huden udsættes for hyppig kontakt med lokalirriterende stoffer. Håndeksem kan også skyldes en allergisk kontaktreaktion til et eller flere stoffer.

Nogle stoffer fremkalder håndeksem hos alle mennesker, hvis man udsættes for tilstrækkelige mængder af dem. Den type eksem kaldes irritativ eller toksisk håndeksem. Allergisk håndeksem opstår kun hos mennesker, der er allergiske over for bestemte stoffer. Eksempelvis vil vand og sæbe  medføre håndeksem hos alle mennesker, hvis påvirkningen er stor nok, mens kun mennesker med nikkelallergi får eksem ved at håndtere nikkel med hænderne.

Irritativ håndeksem opstår mest ved hyppig håndvask, vådt arbejde, langvarig brug af gummihandsker og kontakt med forskellige olier eller opløsningsmidler, som nedbryder huden.Mange stoffer kan give kontaktallergi. De mest almindelige er nikkel, krom, gummi, parfume og forskellige konserveringsmidler.

Begge typer eksem viser sig oftest med kløe, rødme, væskeblæner og skælsætning. Irritativ eksem giver tit forandringer mellem fingrene samt på oversiden af fingre og hænder. Allergisk kontakteksem opstår for det meste der, hvor man har rørt ved det allergifremkaldende stof.

Kløen ved håndeksem kan være så voldsom, at man ikke kan sove for den. Ved langvarig håndeksem kan man få dybe og meget smertefulde revner i huden. Både irritativ og allergisk håndeksem kan ende med at blive kronisk, hvis det ikke behandles i tide. Behandlingen kræver for det meste hjælp fra en hudlæge.

Kvinder har lidt større risiko for at udvikle håndeksem end mænd. Har man haft atopisk eksem (børneeksem), har man også større risiko for at udvikle håndeksem.

Hvordan behandles håndeksem?

Allergisk kontakteksem behandles først og fremmest ved at undgå kontakt med det stof, som har fremkaldt eksemen. Irritativ håndeksem behandles dels ved at undgå årsagen til eksemen. Hvis eksemen er opstået af for hyppig vask af hænderne med vand og sæbe, skal man skære meget ned på håndvasken og måske næsten helt erstatte den med afspritning af hænderne i en periode.

Handsker kan tit være gode at bruge for at undgå den påvirkning, som fremkalder eksemen. Den videre behandling af eksemet kræver lægehjælp. Tit vil lægen foretage allergitest for at fastslå, hvilken type håndeksem, der er tale om.

Hvilken creme skal jeg bruge ved håndeksem som supplerende fugtpleje? 

 

God fugtpleje er en vigtig del af forebyggelse og behandling af håndeksem. Fugtighedsbehandlingen er med at til beskytte hændernes hud under genopbygningen og at vedligeholde hudbarrieren. Nogle vil have brug for en meget fed creme med 100 % fedtindhold, mens andre vil foretrække en mere kompleks creme med lidt lavere fedtindhold, eller en creme som absorberes hurtigt, og føles som om den lægger en langvarig beskyttende hinde. Det er meget vigtigt, at man forsøger sig med flere forskellige cremer og kommer frem til den type af fugtplejemiddel, som passer bedst til ens hænder og personlige præferencer.

Man får det bedste resultat ved at pleje hænderne flere gange om dagen hver eneste dag. Resultatet af god fugtpleje af hænderne vil først vise sig efter daglig anvendelse af fugtplejemiddel i flere uger eller måneder. Effekten vil kun vare ved, hvis den daglige fugtpleje af hænderne fortsætter.