Hjælp min baby har atopisk eksem! (børneeksem)?

 

Atopisk eksem hos babyer og børn

 
Atopisk eksem (børneeksem) forekommer ofte hos spædbørn (0-12 mdr.). I denne aldersgruppe ses eksemet hyppigst på hage, kinder, strækkesider af arme og ben og på håndryggen. Man vil ofte opleve at barnet kan reagere på kløen fra de er 1-2 måneder gamle. 
 
Atopisk eksem hos børn er karakteriseret ved kløe, rødt udslæt og meget tør hud. Mange eksempatienter har som udgangspunkt en meget svækket hudbarriere, hvilket medfører at fugten fra huden fordamper og efterladen huden tør, samtidigt med, at huden ikke længere har en naturlig hinde, som beskytter huden mod udefrakommende stoffer, som kan være medvirkende til at fremprovokere eksemet. 
 
Børn med atopisk eksem er desuden i større risiko for at få infektioner og virus i huden, som kan sprede sig eksplosivt. 
 
 

 

Atopisk eksem (børneeksem) hos ”ældre” børn

 
Når barnet når 1½ - 2-årsalderen ændrer eksem-tilstanden karakter og er i højere grad lokaliseret ved knæhaser og albuebøjninger, men ses også ved ankler og håndled. Særligt i denne alder, begynder børnene for alvor at kradse i huden, hvilket medfører, at huden bliver yderligere irriteret, og til tider inficeret med bakterier. 
Eksemet kan tilmed forekomme som små, skællende eksemområder på arme og ben.
 

Forsvinder børneeksem? 

 
Hos op imod halvdelen af eksemramte børn minimeres eksemet kraftigt med årerne. Kun ca. 10 % af eksemramte børn har stadig eksem i voksenårerne. Og som udgangspunkt minimeres denne form for eksem kraftigt med årene gennem barndommen. 
Dog er der desværre flere som har en stor risiko for at udviklet irritativt kronisk håndeksem, dvs. at der er stoffer/produkter, som virker irriterende, fx vand og sæbe, og disse symptomer kan vare ved i mange år.
 

 

Hvad kan man gøre for at undgå at barnet får atopisk eksem? Fugtplejens rolle?

 
For at styrke hudens barriere, er det nødvendigt at gå efter fede fugtgivende cremer – gerne med et fedtindhold over 70%. Cremer med et højt fedtindhold er medvirkende til at danne en beskyttende hinde på huden, som holder effektivt på hudens fugt, og beskytter mod omgivelserne. Det er ligeledes alfa omega at benytte en allergicertificeret creme uden unødig kemi.
Hvis du selv har eksem, og du ved, at barnet er arveligt disponeret for at få børneeksem, bør du så vidt muligt undgå, at barnet kommer i for tæt kontakt med store mængder støv, rygning i hjemmet og pelsdyr da atopisk disponerede børn også har en øget risiko for udvikling af astma og høfeber.
 
De første anfald af atopisk eksem forekommer hyppigst i det første leveår – i ca.  50 % af tilfældene. Inden skolealderen rammer det faktisk mere end 20 % af en fødselsårgang. I nogle tilfælde kan atopisk eksem også først forekomme efter 14-års alderen. 

 

Har barnet eksem udbrud bør man være opmærksom på følgende: 

 
  • Undgå for høje temperaturer, da varmen forværrer kløen. Forsøg ligeledes at lægge barnet i kølige rum. 
  • Hold jer til korte bade i lunkent vand 
  • Fugtighedscreme, fugtighedscreme og atter fugtighedscreme. Benyt fugtighedscremer med et højt fedtindhold som danner en beskyttende hinde på huden. Fx MD01 (100% fedt) til lokale områder og MD02 (92% fedt) til større områder med eksem. MD11 og MD12 har ligeledes et relativt højt fedtindhold på henholdsvis 40 og 37%. Til trods for det relativt høje fedtindhold trænger cremen relativt hurtigt ind, og danner en beskyttende hinde på huden. 
  • Undgå uld mod huden, da dette ofte irriterer

Øvrige tips til pleje af din baby:

 

 

 

Eksperten bag: 

 

kuldecremer_uden_fedt

 

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy