Familiær tør hud (Ichthyosis)

Hvad er ichthyosis?


Familiær eller arvelig tør hud (Ichthyosis) ses tit fra den tidlige barndom eller endda allerede ved fødslen. Ichthyosis er arvelig, og der findes flere forskellige former, som hver især skyldes forskellige ændringer i generne.

Ichthyosis giver tørhed og skældannelse på lokaliserede områder eller det meste af kroppen.

Der findes mange forskellige varianter af ichthyosis. De fleste er meget sjældne. Den hyppigste kaldes ichthyosis vulgaris eller almindelig ichtyosis. Den findes hos cirka 1 ud af 250 personer i den danske befolkning. Til sammenligning findes den næstmest almindelige form, x-bunden ichthyosis, kun hos cirka 1 ud af 2000 danskere.

Ichthyosis vulgaris skyldes en mutation i filaggrin-genet. Det koder for et protein ved samme navn. Ved ichthyosis vulgaris arves ændringen i dominant form. Det vil sige, at der er 50 % risiko for, at en forælder med sygdommen vil give den videre til sit barn. Filaggrin er involveret i flere processer i hudens yderste lag (stratum corneum). Det gælder blandt andet den stærke sammenbinding mellem hudcellerne i laget og bindingen af væske direkte i huden. Filaggrin medvirker også til blokering af skadeligt UV-lys.

Cremer som supplerende fugtpleje ved ichthyosis?

 

Personer med ichthyosis har brug for hyppig fugtpleje af huden. Tit får de anbefalet cremer med skælløsnende eller hudgenopbyggende egenskaber. Nogle vil dog foretrække mere simple og meget fede cremer, som primært holder på hudens naturlige fugt og forbedrer hudbarrieren. Det er vigtigt at prøve forskellige plejemidler for at finde det, som virker og føles bedst på huden.

Man får den bedste effekt ved at bruge fugtpleje dagligt over lang tid. Nogle vil have behov for at smøre flere gange om dagen. Nogle typer af ichthyosis bedres om sommeren, fordi luftfugtigheden er højere, og tabet af vand fra huden derfor er mindre. Når huden er mindre tør og skællende, kan det være rart og rigeligt med mindre fede fugtplejemidler som bodylotion eller body oil.