Kløende hud

 

Hvad forstår man ved kløende hud?

 
Kløende hud er et almindeligt symptom, som ofte skyldes, at huden er udtørret. Kløe kan samtidigt skyldes specifikke hudsygdomme eller andre underliggende sygdomme, som påvirker huden. Tør hud, nældefeber, infektioner som ringorm og eksem kan eksempelvis give kløe over hele kroppen. I sjældne tilfælde kan hudkløe skyldes sygdomme på indre organer, så som nyresygdomme eller leversygdomme. Hudkløe kan ligeledes være et problem for mange med håndeksem. Kløende hud er ligeledes mere udbredt om vinteren, hvor huden bliver mere udtørret. Kløe starter ofte som en intens og forstyrrende fornemmelse, der gør, at man få lyst til at kradse på huden. Den kløende fornemmelse er ofte værst, når man er svedig, varm, stresset eller træt. Kløe udløses af mange årsager. Man kender endnu ikke til at mekanismerne bag hudkløe, men det opstår blandt andet, når stoffet histamin udskilles og stimulerer nervecellerne. Histamin udskilles af særlige celler i huden, som reaktion på en påvirkning, fx i forbindelse med et insektbid, eller en allergisk reaktion. Når histamin frigøres, binder det sig til nervecellerne, som sender kløesignalet videre til hjernen. Når man kradser på huden, formindskes ubehaget ved kløen, og erstattes i stedet af en let smerte. Når der kradses let på huden undertrykkes signalerne om kløe. Denne hjælp er desværre kun midlertidig – specielt i forbindelse med eksem. Kløe og krads vil ofte resultere i øget irritation af huden og forværre eksemen.
 

Gode råd mod kløe? 

Kløende hud kan ofte dæmpes og forebygges med fugtplejende creme. Det kan eventuelt være en fordel at ligge cremen i køleskabet. Det er mest effektfuld at benytte allergivenlige cremer med højt fedtindhold uden farvestoffer og parfumer. Cremen smøres på huden dagligt eller flere gange dagligt. MD02 Lipid Light Balm kan med fordel benyttes, hvis der er tale om store hudområder med kløe, Kan man ikke lide at benytte sig af de helt fede cremer, vil det være en fordel af benytte MD11 Body Cream. Da denne creme absorberes hurtigt i huden til trods for det relativt høje fedtindhold. Er der tale om kløe (eventuelt med skæl) i hovedbunden er MD41 Body Oil særlig effektivt. Påfør olien inden natten, og sov med en badehætte. Den efterfølgende morgen udvaskes olien med en mild shampoo. 
 
For at undgå kløe, kan det ligeledes være effektfuld at tage kolde, kølige bade og undgå overdreven brug af sæbe på hudområder, som ikke har behov for sæbeafvaskning. Det kan ligeledes være en fordel at undgå tøj af materiale, som kan udløse kløe såsom uld og visse kunststoffer. Korte og rene negle er ligeledes særligt effektivt, så voldsomme kradseskader undgås. Forsøg ligeledes at kradse med en flad hånd eller klap huden, hvis du ikke kan lade være med at klø på huden. Har du en tendens til at kradse dig i søvne om natten anbefaler vi, at du bruger bommuldshandsker i løbet at natten for at undgå kradseskader. Hvis din kløe ikke forsvinder efter anvendelse af fugtighedscreme anbefaler vi, at du kontakter din læge. Hvis du ikke kan afhjælpe den kløende hud med fugtighedscreme og ovenstående retningslinjer, kan hormoncremer have en kløestillede effekt med maksimal effekt efter 1-2 timer. Du bør dog være opmærksom på, at du ikke skal anvende hormoncremer udover den ordinerede mængde.   

 

Faktorer, der påvirker kløe: 

 

Cremer_til_kløende_hud