Røde knopper på arme, skuldre og lår (Keratosis Pilaris)?

 

Hvis du bøvler med knoppede udslæt på skuldre, hofter, lår, arme eller måske endda i ansigtet, så er du langt fra den eneste. Det knoppede udslæt, som ofte ses som små faste og røde knopper, der er placeret i hudens små hårsække, er en relativ almindelig hudtilstand og kaldes Keratosis Pilaris.

 

Hvad skyldes Keratosis Pilaris? 

Op imod 30 % af børn og unge i Skandinavien har i perioder haft problemer med denne type udslæt. Tilstanden aftager i løbet af årerne, hvor nogle vil opleve, at den forsvinder efter teenageårene, mens andre vil opleve, at tilstanden fortsætter op gennem 20erne, 30erne og 40erne. De knoppede udslæt skyldes en ophobning af skæl eller keratin i hårsækkene, som kan bulne op og føles som gåsehud. De små knopper er ofte hvide, nogle gange røde, og klør som hovedregel ikke. Det er først, når disse knopper irriteres, f. eks. af beklædningen, at de knopper bliver røde. For en stor del af den danske befolkning forekommer de røde knopper på overarmene, og de kan nogle gange ligne små bumser. Læs mere om selve hudproblemet: Keratosis Pilaris. I denne artikel vil vi koncentrere os om, hvad vi kan gøre for at få bugt med det knoppede udslæt. 
 

Du får her Uffes 3 tips til at komme Keratosis Pilaris til livs:

 

1) Brug den rette fugtpleje:

En af årsagerne til Keratosis Pilaris er tør hud. Derfor kan de små knopper ofte reduceres/forebygges med god fugtpleje. Dog er det vigtigt at vælge den korrekte fugtpleje. Der er nemlig behov for en skælløsnende creme til at få bugt med ophobningen af keratin i hårsækkene. MD22 Carbamide Lotion 7,5 % har med et carbamid-indhold på 7,5 % en opløsende effekt, der kan opløse ophobningen af skæl i hårsækkene. Et andet alternativ er at anvende et produkt med salicylsyre, da salicylsyren vil løsne huden og rense hårsækkene, og sikre, at det overskydende keratin blot løber ud på hudens overflade. MD03 Softening Balm indeholder salicylsyre, hvilket derfor gør den særligt egnet til det knoppede udslæt. Cremerne skal altid bruges på tør hud. MD22 og MD03 kan kombineres således at MD22 bruges dagligt i løbet af ugen, og MD03 anvendes i weekenden.

 

Keratosis Pilaris i ansigtet

Hvis du har problemer med Keratosis Pilaris i ansigtet, kan du med fordel alliere dig med vores Face51 Anti Blemish Cream, som indeholder salicylsyre, som har samme keratolytiske (opløsende) effekt som carbamid. Face51 Anti Blemish Cream er særligt udviklet som en ansigtscreme, der har til formål at opløse det sebum, som danner tilstopninger i talgkirtlerne.

 

 

 

2) Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed 

Du skal væbne dig med tålmodighed, de røde knopper forsvinder ikke fra en dag til en anden. Du vil begynde at kunne se resultatet efter nogle uger, men som hovedregel skal du forvente 3-5 måneders pleje, før den fulde effekt af hudplejen kan opleves og knopperne er helt eller næsten helt forsvundet.
 

 

3) Vedligehold

Når du har fået bugt med det de irriterende knopper, er det meget vigtigt, at du fortætter med at give din hud rigeligt med fugtpleje, da specielt tør hud, kan forsage Keratosis Pilaris. Klimaet har ligeledes en afgørende betydning for denne hudtilstand, da det kølige og tørre vinterklima forværrer hudtilstanden, mens et fugtigere og varmere klima kan mindske  problemet. Derfor skal du specielt i vinterperioderne sørge for at benytte en god fugtighedscreme, så huden ikke udtørres. 
 
Afslutningsvis, skal det understreges, at Keratosis Pilaris er et ganske harmløst problem, som primært skaber frustrationen i forhold til det ydre. Knopperne er på ingen måde farlige eller smitsomme. Derudover er det vigtigt at påpege, at knopperne som tidligere nævnt opstår, da kroppen producerer for meget keratin, som er et naturligt protein i huden.

 

Ekspertpanelet bag: 

 

gode produkter til atopisk eksem hud

"Jeg bruger MD22 til mine patienter med problemer med Keratosis Pilaris. Der er nemlig behov for en skælløsende creme til at få bugt med ophobningen af keratin i hårsækkene "

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy

MD22_CarbamideLotion-Christen Maiers

“Vi anbefaler carbamid 7,5 % til tørre fødder og tørre skinneben. Og ikke mindst de tørre knopper på overarmene kaldet “keratosis pilaris”. Vores patienter og os i Hudklinikken Silkeborg elsker den lette konsistens og allergivenlige version fra DermaKnowlogy.”

- Christen Maier, Hudlæge, Hudklinikken Silkeborg, Indehaver af hudklinikkensilkeborg.dk