Hvorfor undgå parfume og farvestoffer i hudplejeprodukter?

Hvorfor er parfume og farvestoffer problematiske i fugtpleje?

 

De fleste parfumestoffer er potentielt allergifremkaldende, hvilket kan resultere i generende hudirritationer og i værste fald allergi. Hvad de færreste ved er, at hver femte dansker lider af parfumeallergi*, og det er desværre sådan, at når man først har fået konstateret denne type kontaktallergi, er det for livstid. Men heldigvis er parfumeallergi af den type, som man forholdvis nemt kan gardere sig imod. 

(Kilde: Videncenter for Allergi). 

På ingredienslisten (INCI) er det specielt disse ingredienser, du skal holde øje med, hvis du vil undgå parfumestoffer i dine kosmetiske produkter. 

- Parfum

- Fragrance

- Limonene

- Aroma

Hvis du vil være på den sikre side, så gå efter certificerede produkter. Mærkningsordninger som  AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic er din garant for, at ingen kendte allergene stoffer, herunder parfumer og farvestoffer*, er tilsat produktet. På den måde er du helt sikker på, at der ikke er kendte allergene stoffer i produktet, og at risikoen for allergi er minimal.

*farvestoffer tillades i certificerede produkter, hvor de er afgørende for produktets funktion fx makeup. 

 

Det er samtidig værd at tilføje, at parfumestoffer ikke bidrager med nogen effektmæssig funktion til et givent produkt - ergo er det altså ikke hverken parfumen eller farvestofferne, som gør, at din hud bliver sundere, strammere eller mere smidig. Derfor har vi i DermaKnowlogy-regi valgt parfumer, farvestoffer og anden unødig kemi i produktet fra og vægtet de skånsomme og effektive ingredienser i stedet. Hvis du gerne vil dufte af parfume, anbefaler vi, at du tager parfume på tøjet eller i hårspidserne for at undgå direkte kontakt med huden. 

Kan jeg være 100% sikker på at undgå allergiske reaktioner, når jeg bruger et allergimærket produkt? 

 

Svaret er nej. Desværre. Man kan ikke være 100% sikker på, at man ikke får allergi eller irritationer, fordi man anvender et allergimærket produkt. Selv de mest simple og gennemtestede ingredienser kan, hos et fåtal af personer, skabe ukendte allergiske reaktioner. Dette hører dog til sjældenhederne, og derfor er dit mest troværdige og pålidelige pejlemærke at gå efter allergicertificeringer, hvor alle, til dato, kendte allergene indholdsstoffer er sorteret fra. Skulle man være så uheldig at få en allergisk reaktion, bør man konsultere med sin hudlæge.

 

Relaterede videoer:

 

Er allergimærket fugtpleje ligeså effektivt? 

Kan en allergivenlig creme være ligeså effektiv som en creme, der ikke skal leve op til allergicertificeringer?

Hvordan læser jeg en ingrediensliste? 

Hvad skal jeg kigge efter? Og hvad skal jeg være særligt opmærksom på.

Kemisk fremstillede ingredienser vs naturlige ingredienser? 

Hvad er forskellen på naturlige stoffer og stoffer, der er kemisk fremstillet?