Arp – hvordan fjernes det, og hvad er den rette behandling? 

 

Hvad er arp?

 

Arp karakteriseres ved et fedtet, skællende og gulligt lag i hårbunden, ved øjenbrynene, ved øregangene eller eksempelvis ved bleområdet. Arp er som udgangspunkt en tilstand som optræder hos babyer – hyppigst i alderen fra 0-3 måneder og særligt 3-4 uger efter fødslen. Arp kan dog også ses hos ældre babyer, eller endda hos voksne mennesker (her karakteriseres det dog som skæleksem. Læs mere om skæleksem). Arp er desuden kendetegnende ved en underlig, fad lugt. Arp er på ingen måde skadeligt, og det er relativt let at behandle – arp er nemlig blot et fedtlag som hovedsageligt består af døde hudceller. Ikke desto mindre er det skønt at få bugt med. 
Hvorfor opstår arp?
Årsagen til arp er endnu ukendt, men man formoder, at arp opstår på grund af en overproduktion af talg, hormoner eller pga. svampeinfektioner. 

 

Hvordan fjerner jeg arp?

 

Vælg den rette olie – tjek op på allergicertificeringerne:
 
Når du skal bekæmpe arp, er det en fordel at alliere dig med en blødgørende olie. Når du anvender olien på den sarte baby hud, er det meget vigtig at gå efter allergimærkede olier, som er fri for unødig kemi. 
MD41 Body Oil er ideel til at løsne de fedtede skæl i hårbunden baby. Olien er beriget med mandel, aprikos og jojaba-olie, som fugter huden, og gør den blød og smidig. MD41 body oil kan anvendes på både nyfødte, børn og voksne, og den er anbefalet af Asthma Allergy Nordic og certificeret af AllergyCertifed. Desuden er denne olie dermatologisk testet på sart hud. 
 
Hvis arp'en er yderst genstridig, og hvis olien ikke er tilstrækkelig, kan du med fordel anvende MD01 Lipid Balm . Vi får flere henvendelser fra kunder, som har benyttet denne balm til at få bugt med arp hos deres nyfødte baby. Der skal dog vaskes lidt ekstra for at få balmen ud, da der er tale om en 100% fedtcreme uden vand. 
 
 
Fordel olien korrekt:
Når du har valgt den rette olie, smøres olien ud i hårbunden på babyen. Hvis babyen har meget hår, kan du med fordel dele håret op i små skilninger med 1-1,5 centimers mellemrum. På den måde får olien lov til at arbejde helt nede i hårbunden. 
På med den tynde bomuldshue
Det er ligeledes en fordel at give babyen en tynd bomuldshue på, og lade olien sidde natten over, så olien virkelig får lov til at arbejde. 
 
Skrab olien ud og vask håret
Efter at olien har fået lov til at arbejde natten over, skrabes den forsigtigt af med en kam. OBS – det er ikke farligt at fjerne arp over den bløde plet på hovedet af baby (fontanellen), du skal blot være forsigtig, så huden ikke skades. Efterfølgende vaskes håret med en baby shampoo. Her er det igen vigtigt at benytte et allergivenlig produkt, hvor der ikke er sparet på allergicertificeringerne. Dermas Baby Shampoo Bad er et godt bud på en mild og skånsom shampoo, som er særligt tilpasset den sarte og fine babyhud.
 
 
Gentag behandlingen, indtil arpen er helt væk 
Gentagelser skal der til! – Du kan ikke forvente, at arpen er væk efter blot én behandling. Du må væbne dig med tålmodighed og regne med at behandlingen som minimum skal gentages et par gange. 
 
Hvordan forhindrer jeg arp fremadrettet? 
Du kan forebygge, at arpen kommer igen ved at øge blodcirkulationen hos din baby. Du kan gøre dette ved at massere hovedbunden på din baby med et håndklæde eller med en tættekam. 
 

Huskeliste til behandling af arp?

 
  • Tættekam
  • Allergivenlig olie (eventuelt MD41 Body Oil) 
  • Baby Shampoo (eventuelt Derma Baby Shampoo Bad)

Er du interesseret i at vide mere om babypleje?

 
 

 

uffe_koppelhus_creme_niacinamid

Eksperten bag artiklen:

Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus