Børneeksem (Atopisk eksem)

 

Hvad er atopisk eksem? 

Atopisk eksem, som også kaldes børneeksem eller prurigo besnier, er en meget udbredt lidelse. I Danmark rammes mellem 15% og 20% af alle børn af børneeksem i én eller anden grad. Eksemen forsvinder i de fleste tilfælde med alderen. Kun mellem 2% og 10% voksne lider af atopisk eksem.

Atopisk eksem er kendetegnet ved meget kløende, tørt og rødt udslæt. Det er typisk lokaliseret i ansigtet, indersiderne af arme og ben eller ved albuebøjningen, håndleddet og knæhaserne. Børn og voksne med atopisk eksem har større risiko for astma, høfeber og allergi. Atopisk eksem er også forbundet med en øget risiko for at udvikle håndeksem i løbet af livet.

Hvorfor opstår atopisk eksem?

Årsagen til atopisk eksem er ikke helt klar. En del af den er arvelig. Man har derfor større risiko for at udvikle sygdommen, hvis ens familiemedlemmer har den. Miljøet i ens omgivelser spiller også en stor rolle for udviklingen af sygdommen. Det kan man blandt andet se, fordi der er stor geografisk forskel på, hvor sygdommen opstår.

Atopisk eksem skyldes, ifølge den mest udbredte teori, en overaktivitet i immunsystemet kombineret med, eller måske udløst af, en nedsat barriere i huden. Mange med atopisk eksem ender i en ond cirkel, fordi den ødelagte hud klør. Det får dem til at kradse voldsomt i den, hvilket ødelægger hudbarrieren endnu mere, hvilket igen yderligere aktiverer hudens immunsystem.

Når huden er ødelagt, kan den let blive inficeret med bakterier. Det kendes også som børnesår. Atopisk eksem skyldes til dels en mutation i filaggrin-genet – ligesom hudsygdommen ichthyosis vulgaris. Mængden af filaggrin er påvirket af immunsystemets aktivitet i huden. Irritation og eksem nedsætter således mængden af filaggrin, hvilket igen påvirker hudbarrieren negativt og nedsætter hudens indhold af naturlige fugtbindende faktorer.

 

Hvilken creme skal jeg anvende ved atopisk eksem?

 

Fugtpleje er et vigtigt element i forebyggelse og behandling af atopisk eksem. Det hjælper med at holde hudens barrierefunktion ved lige. Den optimale fugtbehandling er meget individuel. Nogle vil have brug for en meget fed creme med et fedtindhold omkring 100%-70%, som danner en meget beskyttende hinde på huden, der holder effektivt på hudens fugt. Lipid Balm, Lipid Light Balm er gode bud på cremer med et højt fedtindhold. Dog er det vigtigt at fremhæve, at der her er tale om fugtpleje, og ikke ikke lægemidler. Andre vil foretrække en mere kompleks creme med lidt lavere fedtindhold eller en creme, som absorberes hurtigt og giver følelsen af en langvarig, beskyttende hinde. MD11 Body Cream og MD12 High Absorbent Cream er cremer med et relativt højt fedtindhold på henholdsvis 37% og 40%. Tiltrods for det relativt høje fedtindhold trænger disse hurtigt ind i huden, og danner en beskyttende hinde. Det er desuden vigtigt at gå efter allergimærkede cremer uden parfume og farvestoffer, da det kan irritere huden yderligere. 

De fleste vil opleve variation i lidelsen. Det sker typisk i takt med årstiderne. I nogle perioder kan en bodylotion eller body oil være at foretrække frem for et mere fedtholdigt hudplejemiddel. For at finde den bedste fugtpleje er det vigtigt at forsøge sig frem og sammenligne forskellige fugtplejemidler i længere tid ad gangen.

Det er meget vigtigt, at huden bliver smurt hver dag, hvis man vil have det bedste resultat af fugtplejen. Det er bedst lige efter bad og gerne én gang mere i løbet af dagen. Behandling af svær atopisk eksem kræver lægelig ekspertise. Du kan læse mere om, hvilken creme du skal anvende, og hvad du skal være særligt opærksom på at undgå i denne artikel. 

Få hudlægens anbefalinger til den rette pleje af atopisk eksem:

 

 

Har man atopisk eksem hele livet?

 

Hos mere end halvdelen af de børn som er ramt af atopisk eksem forsvinder/formindskes denne form for eksem i teenageårene. Det er faktisk kun 10% af børn, som er ramt af atopisk eksem, som stadig har problemer med denne form for eksem i voksenårerne. Dog er der desværre stor sandsynlighed for, at mange eksembørn udvikler kronisk håndeksem. Du kan læse meget mere om håndeksem her. 

 

Hvordan stilles diagnosen for atopisk eksem? 

 

Der findes ikke noget specifik diagnostiktest for atopisk eksem. Man stiller diagnosen via patientens sygehistorie sammenholdt med de symptomer, som optræder hos patienten. 
Allergidiagnosen kan stilles ved hjælp af en blodprøve (RAST test) eller en priktest. At have allergi er dog ikke ensbetydende med at have atopisk dermatit, ligesom alle atopisk dermatitis patienter ikke nødvendigvis har allergi. 
 

Hvis fugtpleje ikke er nok? 

 

Fugtpleje er alfa omega i forbindelse med behandlingen af atopisk eksem. 
Men hvis hudpleje ikke er nok til at få bugt med eksemet kan behandling med cremer eller salver, som indeholder binyrebarkhormon (steroider), være medvirkende til at få eksemet under kontrol. Dog skal du rådføre dig med din hudlæge omkring denne behandling. 
 

 

Hvilke faktorer kan fremprovokere atopisk eksem? 

 

Mange patienter med atopisk eksem vil opleve, at der er visse faktorer, som kan fremprovokere eksemet. Det kan eksempelvis være:
 
  • Lange bade med for meget sæbe
  • For lidt væskeindtag
  • Støv
  • Dyrehår (hvis man vel og mærket har allergi for dyret) 
  • Stof med små fibre (fx uld)

 

Anbefalet fugtpleje til atopisk eksem: