Hudorme og tilstoppede porer – hvorfor får jeg dem, og hvordan fjerner jeg dem? 

 
Hudorme, blackheads, komedoner, tilstoppede porer – (u)kært barn har mange navne. Du kender dem sikkert som de små sorte prikker på huden, som ofte er placeret i panden, på næsen eller omkring munden.  Hvis du har været ramt at meget store, mørke porer/hudorme, kan du temmelig sikkert nikke genkendende til den store irritation ved at have dem. De er hverken fysisk generende eller smertefulde, men de giver skønhedsmæssige gener. Heldigvis er der gode råd til, hvordan du slipper af med dem. Først skal det dog defineres hvad hudorme er, hvorfor de opstår, og hvilke typer af hudorme der findes.  
 
Inden du læser videre:
 
I denne artikel fokuserer vi udelukkende på hudorme og tilstoppede porer. Hvis du vil vide mere om relaterede emner omkring uren hud , skal du klikke på nedenstående links.
 

 

Få hudlægens anbefalinger mod bumser og hudorme 

 

Hvad er hudorme? 

Hudorme, eller komedoner som de ofte kaldes, skyldes tilstoppede talgkirtler. Det er derfor, at langt den største koncentration af hudorme ses der, hvor der er flest talgkirtler som eksempelvis i panden og på næsen. Hudorme har således intet med en orm at gøre, eller noget andet levende. Når du får hudorme/forstørrede porer skyldes det, at talgkirtlerne producerer for meget talg, og at den overskydende talg ophober sig i porerne i din hud, så de tilstoppes og derved dannes en hudorm. Talg produceres i talgkirtlerne, som er placeret i hudens porer, og talg kan beskrives som hudens egen form for fugtighedscreme, som holder huden velfugtet og smidig. Talgproduktionen er derfor nødvendig og gavnlig for huden. Problemet opstår, når kroppen producerer for store mængder talg. Talg består primært af fedt og døde hudceller. Ubalance i talgproduktionen kan forekomme på forskellige tidspunkter i livet, da den forøgede talgproduktion skyldes en hormonel ubalance.  Det er blandt andet derfor, at mange teenagere oplever problemer med hudorme i puberteten, hvor der produceres store mængder hormoner i kroppen. Det er også derfor, at kvinder ved p-pille-stop eller i forbindelse med graviditet kan opleve problemer med hudorme. Perioder med stress kan ligeledes medvirke til, at talg-produktion intensiveres. Og sidst, men ikke mindst, er din arvelige disposition, altså dine gener, også afgørende for, om du vil få større eller mindre problemer med hudorme. Hvis du selv har haft problemer med hudorme, har du måske lagt mærke til, at de kan have tre forskellige farver. De kan både være sorte, hvide og gule.
 
Tre former for hudorme:
 
De sorte: Hvis dine hudorme er åbne, skyldes det tilstopningen sidder oven på huden. Den sorte farve skyldes, at talget og pigmentet fra huden reagerer med luftens ilt – en såkaldt oxidation, hvilket danner den sorte farve. Den sorte hudorm er derfor det, du kan se, når du har sorte prikker på næsen, panden eller f.eks. på hagen. Den sorte farve på hudormen må derfor ikke forveksles med, at huden er snavset.
 
De hvide og gule: Når du bøvler med de gule og de hvide hudorme skyldes det, at hudormen er placeret under hudens overflade. Her er porerne dækket af et lag hud, og ilten er derfor ikke med til at farve hudormen sort. 

 

Forskellen på hudorme og bumser? 

Hudorme og tilstoppede porer kan beskrives som forstadiet til en bums. Dermed ikke sagt, at alle hudorme videreudvikler sig til bumser. En bums udvikles, når der trænger bakterier ned i talgkirtlen til hudormen, hvorved en infektion opstår. En hudorm er derfor som udgangspunkt ikke bakteriefyldt, hvilket også betyder, at en hudorm ikke blot kan vaskes væk. Du kan læse mere om bumser og uren hud her.

 

Hvad gør jeg for at fjerne hudorme og tilstoppede porer? 

 
Gå efter en mild syre
Døjer du med hudorme, er det fordelagtigt at gå efter et fugtplejeprodukt med en mild syre som eksempelvis AHA-syre eller salicylsyre. Salicylsyren har blandt andet den fordel, at den virker eksfolierende - det vil sige, at den opløser det talg, der tilstopper dine porer. Det betyder altså, at den kan forebygge urenheder – både hudorme og bumser, men den kan også reducere den eksisterende mængde af urenheder. Face51 Anti-Blemish Cream indeholder blandt andet salicylsyre, som har en eksfolierende effekt på hudormene. Læs mere om cremen ved at klikke på nedenstående produkt. Denne creme er nemlig ligeledes beriget med skånsomme og effektive fugtgivere, som sikrer, at salicylsyren ikke virker udtørrende på huden. Hvis du er voldsomt ramt at hudorme, som minder lidt mere om akne, bør man søge læge. 
 
Husk at rense din hud 
Benyt en mild ansigtsrens uden farvestoffer og parfume, som ikke virker udtørrende på din hud - en rens med et relativt højt glycerinindhold sikrer, at huden ikke udtørres ved brug af renseprodukter. En ansigtsrens er nemlig med til at fjerne døde hudceller og overflødigt snavs og makeup-rester, som ligeledes kan medvirke til at tilstoppe porerne. 
 
Undgå selv at klemme porerne ud
Selvom det reelt set er muligt at klemme hudorme ud, skal du være meget påpasselig med at gøre det, da det kan resultere i, at du tilfører bakterier til hudporen, som medvirker til dannelse af bumser. Samtidigt er der stor risiko for at skabe ar på huden. Det bedste råd er derimod at skabe sunde og vedholdende hudplejerutiner, fremfor at give sig i kast med klemme hudormen ud.
 
 
Gå efter produkter, der er uden parfume og alkohol
Først og fremmest skal man som udgangspunkt holde sig fra parfume og farvestoffer, da disse stoffer kan irritere huden og kan fremkalde allergi og kontakteksem. Dernæst er det vigtigt at påpege at alkohol i hudpleje produkter kan virke udtørrende på huden. Undgå blandt andet Behenyl Alcohol, Arachidyl Alcohol og Cetearyl Alcohol. Det bedste tip er at gå efter produkter, som er anbefalet af Asthma Allergy Nordic og / eller som er certificeret af Allergycertified. 
 
Pas på med ansigtscrubs 
Man kan fristes til at tro, at hudorme kan fjernes ved brug af ansigts-scrubs. Det er desværre ikke tilfældet. Skrubbe-cremen kan faktisk medvirke til, at huden irriteres yderligere, og den kan endda være med til at udtørre huden og talgkirtlerne derfor reagerer ved at producere endnu mere talg og flere og større hudorme. 
 

Øvrige myter i forbindelse med fjernelse af hudorme: 

 
Lermasker er ideelle til at fjerne hudorme 
Det er korrekt at lermasker er effektive til at absorbere overskydende fedt og olie fra hudens overflade. Dog hjælper det ikke så meget, hvis du har talgforstopninger, som sidder nede i hudens porer. Derfor er lermasken ikke så effektiv som en mild syre som AHA-syre eller salicylsyre.  
 
Dybde-rens-behandlinger er vejen frem
Du kan læse i flere beauty-magasiner, at dybde-rens skulle være ideelt til at fjerne hudorme/store porer. Problemet ved denne behandling er, at voldsom rens og tryk i huden nok kan skabe en pænere hud kortvarigt, men at der vil være risiko for at huden irriteres og i længden producerer endnu mere talg og hudporerne forstørres yderligere. Det er således behandlinger man skal være meget varsom med. 

 

Eksperten bag artiklen:

gode produkter mod uren hud

 

"Jeg bruger Face 51 Anti-Blemish Cream til mine patienter med problemer med uren hud, bumser og tilstoppede porer. Denne creme er beriget med salicylsyre og zink PCA, som mindsker urenheder og dannelsen af sebum, der giver bumser. "

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag DermaKnowlogy